DSC_0623

Titel lezing:
Wetenschap & Islam

Datum en tijd:
12-05-2014 19:00 – 21:00 uur

Plaats:
Vrije Universiteit te Amsterdam

Gastspreker:
Bas Van Noppen

Aantal bezoekers:
200 personen

Beschrijving:
Op 12 mei 2014 hebben wij als Studenten Unie Nederland het genoegen gehad de lezing ‘Wetenschap & Islam’ te organiseren. Vooraf werden er hoge verwachtingen gesteld, omdat het onderwerp en de gastspreker velen aanspraken. Om hieraan te voldoen werden alle zeilen bijgesteld en heeft het SUN-bestuur geprobeerd een foutloze organisatie mogelijk te maken. Achteraf kan gezegd worden dat het SUN-bestuur met zijn organisatie een onvergetelijke avond mogelijk heeft gemaakt.

De lezing begon met een korte introductie van onze bestuurslid Hasan Huseyin Demirtas. Hij heette alle bezoekers van harte welkom en introduceerde in het kort de gastspreker van de avond Bas van Noppen. Vervolgens liet hij het woord aan Bas van Noppen. Allereerst vertelde Bas van Noppen in het kort over zichzelf. Bas van Noppen was in 1996 bekeerd tot de Islam. Hij was ongelovig opgegroeid, maar geloofde zelf altijd wel dat er ‘iets’ was. Hij was destijds echter van mening dat religie het niet was waar hij dit moest gaan zoeken. Tijdens zijn studententijd viel hem een klein boekwinkel op de hoek van zijn straat op. Hij ging de boekwinkel binnen en kwam drie maanden later als een moslim weer naar buiten.

Na zijn korte inleiding richtte Bas van Noppen zich op het onderwerp van de avond. Het eerste deel van zijn lezing probeerde hij antwoord te geven op de vraag ‘ kunnen wij Allah op een wetenschappelijk manier bewijzen?’. Met verschillende rekenvoorbeelden en koranverzen probeerde hij naar het antwoord toe te werken. Zijn openstaande houding en gedoseerde humor zorgden al snel voor een aangenaam gevoel in de zaal. Iedereen leek zich op zijn gemak te voelen en begreep waar Bas van Noppen met zijn verhaal heen wilde.

Na deze vraag beantwoord te hebben, was het tijd om een korte pauze te houden. Onder het genot van een drankje werden mooie gesprekken gevoerd en wachtte men met veel spanning op het tweede deel.

Het tweede deel richtte zich op de evolutietheorie. Bas van Noppen liet verschillende afbeeldingen zien van fossielen, waaraan duidelijk te zien was dat 570 miljoen jaar geleden bepaalde schepsels ogen hadden met dubbele lenzen die vandaag de dag ook terug te vinden zijn bij sommige insecten. Vervolgens stelde Bas van Noppen aan de zaal de vraag waar in dit geval de evolutie gebleven was. Met verschillende andere voorbeelden lukte het hem de bezoekers ervan te overtuigen dat de evolutietheorie een wankelende theorie is. Als snel kwam het onderwerp aan bij de mens. De vraag die beantwoord diende te worden, was: stamt de moderne mens nou inderdaad van de aap, zoals de evolutietheorie dat beweert? Ook hier had Bas van Noppen de nodige antwoorden op. Fossielen, afkomstig van een tijdperk waarin de moderne mens volgens de evolutietheorie niet leefde, hadden exact dezelfde schedel als die van een moderne mens. Met nog enkele andere voorbeelden lukte het Bas van Noppen een goede onderbouwing te zetten voor zijn bewering.

Al snel was aan de zaal te merken dat ze Bas van Noppen konden volgen in zijn redeneringen en dat hij een punt had kunnen maken. Ook aan de vragenronde was dit te merken.

Na de vragenronde werd het woord gegeven aan onze voorzitter Ömer Karaca voor de afsluiting. Nadat hij Bas van Noppen voor zijn lezing en het publiek voor hun aanwezigheid bedankte, werd er door Dhr. Karaca kort aandacht besteed aan de komende programma’s van Studenten Unie Nederland en werd de lezing ‘Wetenschap & Islam’ afgesloten.