SONY DSC

Op donderdagavond 31 oktober 2013 heeft Studenten Unie Nederland een inspirerende lezing over de Arabische Lente in het Midden-Oosten georganiseerd. De lezing vond plaats op de Vrije Universiteit Amsterdam en werd verzorgd door drs. P.W.H. Aarts (docent UVA: Midden-Oosten specialist), drs. A. Sag (historicus en turkoloog) en Turkije specialist drs. Gurkan Celik.

Tijdens de lezing is de situatie in o.a. Syrië, Egypte en Turkije behandeld. Drs. Aarts heeft ons verteld wat de Arabische Lente eigenlijk inhoudt, hoe de coup in Egypte is ontstaan en over de Moslimbroederschap. De vraag of de Arabische wereld voor goed is veranderd is tijdens de lezing door drs. Aarts beantwoord. Drs. Sag is dieper ingegaan op de situatie in Turkije. Hij beantwoordde de vraag of Turkije invloed heeft gehad op de Arabische Lente en of de Gezi-parki protest hiermee te maken heeft. Drs. Celik heeft de mislukte en geslaagde coups in het Midden-Oosten vergeleken. Daarbij ging hij dieper in op de voorbeeldrol van de Turkse civil society voor de regio.

Na de lezing konden de deelnemers al hun vragen over de situatie in het Midden-Oosten kwijt bij de deskundigen. Deelnemers gaven aan dat ze de situatie in het Midden-Oosten veel beter begrijpen dan voorheen. Studenten Unie Nederland zal politieke en huidige kwesties blijven aankaarten en ook op dit gebied met haar activiteiten blijven doorgaan. De vraag hiernaar is immers groot en Studenten Unie Nederland is een van de weinige studentenverenigingen die dit soort kwesties bespreekt. De deelnemers hebben genoten van de lezing en de lezing werd afgesloten met hapjes en frisdrank.