DSC_0751

Op 26 februari 2015 heeft Studenten Unie Nederland met een groep van 15 personen een start gemaakt aan een reeks literaire avonden met de titel ´Önden Giden Devrimciler´. Met deze literaire avonden willen we extra aandacht trekken van diverse achtergronden. Het doel van deze literaire avonden is om dichters en hun geschriften  vanuit verschillende perspectieven te behandelen en te kennen.

De eerste dichter/schrijver die we tijdens de literaire avonden hebben behandeld is de beroemde Turkse dichter/ schrijver Abdurrahman Cahit Zarifoglu. De naam Zarifoglu wordt tegenwoordig vooral gebruikt door de jonge generatie. Dit komt mede dankzij de Turkse serie ´Yedi Güzel Adam´ en juist hierdoor is Zarifoglu nog populairder geworden. De eerste literaire avond is gehouden op de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De eerste literaire avond is geleid door de heren H.H. Demirtas en H.M. Bahcivan. Het was voor velen onduidelijk waarom er voor de naam Önden Giden Devrimciler is gekozen en dit werd dan uitgelegd. De gasten kregen ook de gelegenheid om wat te zeggen over het woord “devrimci” (=revolutionair). Tijdens het eerste deel van de avond is de biografie van Zarifoglu behandeld. De heren Demirtas en Bahcivan vertelden samen het leven van de dichter/ schrijver en beantwoordden de vragen van de gasten. Tijdens het tweede deel van de avond werden aan de gasten stencils uitgedeeld waarin belangrijke dingen over Zarifoglu staan. Daarnaast stonden de volgende gedichten  van Zarifoglu ook in de stencil: “Sultan”, “Toprak”, “Yanma”, “Yildizlar Üstlerinde”, “Afganistan Çagiltisi”, “Böyle Ol Böyle Söyle”, “Daralan Vakitler (Beyrut Dizeleri)” en “Ayna”.

Elk van deze gedichten werden als volgt behandeld; de titel van het gedicht werd opgenoemd  en iedereen las het gedicht voor zichzelf voor. Vlak daarna werd het gedicht door een vrijwilliger in het lokaal hardop voorgelezen. Hierop werden de opvallende punten in het gedicht gezamenlijk besproken.  De deelnemers kregen aan het eind nogmaals de gelegenheid om vragen te stellen. Nadat de vragen werden beantwoord, namen we afscheid van de deelnemers en sloten het programma af onder het genot van een hapje en een drankje.

Deelnemers hebben aangegeven dat ze hebben genoten van de literaire avond en dat ze in de toekomst zeker weer zullen deelnemen. Studenten Unie Nederland zal de literaire avonden dan ook een keer per maand blijven organiseren. De literaire avonden zullen niet alleen op de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar ook op andere locaties gehouden worden.