Ramadan (en 2020)

Esselamu Aleykum beste lezer,

In de blog van gisteren had ik het over het ‘pakketje’  bewustwording dat we hebben gekregen en dat het aan ons is óf en hoe we er wat mee doen. Ik heb besloten om het uit te pakken en er echt even bij stil te staan. We verkeren in rare tijden, dat mag inmiddels wel duidelijk wezen. Velen van ons zijn waarschijnlijk nog niet eerder zo vlak bij de dood geweest. Het zijn waardevolle dagen, uren, minuten en ik ben van mening dat we die optimaal moeten benutten.

Ik probeer elke dag en dan voornamelijk na de suhoor en het ochtendgebed stil te staan bij mijn fouten en falen. Ik vraag Allah-u Teala om mij te vergeven en langzaamaan zie ik de zon opkomen en begint er een nieuwe dag, een nieuwe kans. Ik ben Allah dankbaar dat ik opnieuw de kans krijg om een goed mens te zijn (te worden). Het lukt niet altijd om élke dag jezelf te beteren, maar toch is het belangrijk om het wel in je achterhoofd te houden en zeker niet in de valkuil van de wanhoop te vallen..

Hoe vaak horen we het stemmetje in ons hoofd niet zeggen dat we té zondig zijn, dat we ons moeten schamen dat we Allah nog om vergiffenis durven te vragen, dat onze gebeden tóch niet gehoord zullen worden? Het antwoord mag voor zich spreken.

Maar juist wanneer de wanhoop toeslaat word ik herinnerd aan een van de krachtige Ayah: “Zeg, o mijn dienaren! Die tegen hun eigen ziel hebben gezondigd, wanhoop niet omtrent Allahs genade; ongetwijfeld vergeeft Allah alle zonden, want Allah is genadig en barmhartig” (surah Zumer, 53)

En dan word ik op een ander moment van de dag, door een heldere stem vanuit het beeldscherm van de televisie waarop een ramadanprogramma uitgezonden wordt, herinnerd aan een andere ayah: “wanhoop niet aan de genade van Allah. Voorzeker, niemand wanhoopt aan Allahs genade behalve de mensen die niet geloven” (surah Yusuf, 87)

Elke dag is weer een uitdaging, met pieken en dalen en iedereen heeft het wel eens moeilijk. Maar soms wordt je op het juiste moment herinnerd aan het feit dat je nooit en te nimmer in de steek zal worden gelaten. Allahs genade is groter dan welke zonde dan ook. En dit geeft houvast en kracht in een hoedanigheid die je nergens anders kunt aantreffen.

Categorieën: Blog