Welkom Ramadan

Welkom Ramadan, je bent zeer welkom!

Zo ervaren we nog eens dankzij de heilige maand, die zoveel leringen met zich meebrengt, dat het niet onze maag is die alles wil hebben maar onze begeertes. Terwijl we heel goed weten en ervaren dat ‘voldoende’ eten benutten een mens vooruit brengt lijkt het net of we voor eten leven. Terwijl deze maand met de volgende hadith je weer op pad brengt;

“Geen mens vult een erger vat dan zijn maag. Een paar happen zouden voor de zonen van Adam voldoende zijn om zijn rug recht te houden, maar als hij meer moet eten, laat hem dan één derde (van zijn maag) met zijn voedsel vullen, één derde met zijn drinken en laat hem één derde leeg laten om gemakkelijk te kunnen ademen.”

Zo zien we ook heel duidelijk hoe vergeetachtig een mens kan zijn. In de ramadan ervaren we het elk jaar weer opnieuw maar de overige maanden vervaagt het altijd weer langzamerhand. Het Arabische woord voor mens is Insan. De stam van dit woord is van het woord Nisyan, dat letterlijk vergeetachtigheid betekent, wat onze daden weer verklaart.

Het mooiste van Ramadan vind ik dat je jezelf leert kennen door te luisteren naar je lichaam, je hart, je ware ik, die jouw relatie met je Heer versterkt zonder verleiding of afleiding van al je verlangens van de wereld. Je weer opnieuw de balans tussen wereld en hiernamaals kunt vinden. Het behalen van deze maand van bewustwording, intens geluk en rust voelt als een geslaagd jaar. Mits we er goed mee om kunnen gaan, want als de ramadan aanbrak feliciteerde de profeet muhammed vzmh zijn metgezellen en zei het volgende ;

“Ramadan is tot jullie gekomen, een gezegende maand. Allah heeft het voor jullie verplicht gesteld om (gedurende deze maand) te vasten. Tijdens (deze maand) zijn de poorten van het Paradijs geopend en de poorten van de Hel gesloten en de duivels zijn vastgeketend. Erin (in de maand Ramadan) is één nacht die beter is dan duizend maanden en wie van de goedheid ervan wordt ontnomen, wordt waarlijk (van iets groots) ontnomen”. (nasaa’ie)

Ik ben Allah swt zo dankbaar dat ik elk moment voel dat ik word geleid op Zijn pad. Dat de koran een prachtige en perfecte gebruiksaanwijzing is voor zijn schepselen, alhamdulillah! De Ramadan die je weer oproept om weer eens te kijken in Zijn boek, mocht je afgeleid zijn. Keer terug tot je Heer, verricht smeekbede! ‘Vraag en ik zal beantwoorden’. ‘Wat voor waarde heb je zonder smeekbeden te verrichten?’ Soerat Furkan ayah 77. Een ware uitnodiging van de Heer der werelden! Alle lof zij Allah!

B.C.

Categorieën: Blog