Datum en tijd

21 november 2006

Plaats

Brussel

Aantal bezoekers

30 studenten van verschillende verenigingen

Doelstelling

Voorlichting over de werkzaamheden van het EP en mw. E. Bozkurt.

Beschrijving

Deel 1:
Emine Bozkurt heeft een korte inleiding gegeven over haar functie binnen de EP. Ze is lid van commissie sociale zaken en vrouwenrechten. Ze is sinds 2004 actief binnen EP. Ze is woordvoerder en commissielid voor de onderhandelingen tussen Turkije en EU.

“Discriminatie breidt zich steeds verder uit in Europa. Er is zelfs discriminatie binnen het voetbalwereld. We zijn eerst hiermee begonnen. Er is een akkoordovereenkomst getekend met UEFA en FIFA voor discriminartiebestrijding. Ik ga discriminatie bestrijden, ik ben met voetbal begonnen omdat miljarden mensen ernaartoe kijken. Als wij discriminatie tolereren, gaat iedereen discrimeneren.”

“Ik ben nu bezig met mijn tweede rapport over vrouwenrechten. Ik heb dit gedaan vooral voor het feit dat er in turkije een schending is voor de vrouwenrechten waardoor toetreding binnen EU moeilijker wordt.”

“Veel jongeren zijn helaas geen lid van een politieke partij, ga vooral lid worden van een politieke partij.Er is steeds minder belangstelling voor de onderhandelingen tussen EU en TR. Dit geldt voor beide kanten.”
Iemand uit de publiek heeft gevraagd waarom er niks over hoofddoek in de eerste rapport van haar was. Ze zei dat ze er wel wat in heeft gedaan in de tweede rapport. Ze voegt er wel aan toe dat de EU niks kan doen aan het feit dat er verbod is op hoofddoek in de hoge scholen in Turkije.

Deel 2:
Onderhandelingsproces van TR en EU is heel belangrijk voor ons. We hebben een slechte imago tegenover de EU.
Er is reclame gemaakt van een site www.abhaber.com (Turks website), een site die als eerst het nieuws heeft over de onderhandelingen. “Jongeren op universitaire niveau zijn heel belangrijk voor in de toekomst. Ze zullen ons gezicht vormen.”

Deel 3 Rondleiding Europese Parlement (het gebouw):
Als we het algemeen bekijken was het wel leuk. Maar het voldeed niet aan al onze verwachtingen. Eten duurde heel lang, terwijl de gesprekken kort waren. Onderwerpen konden boeiender gemaakt worden. Het ging meer over de vrouwenrechten. Het was toch wel een insprirende en een leuke ervaring. Volgende keer kunnen we vooraf richting geven aan de organisatoren.

Categorie├źn: Studiejaar 2006-2007