Iftar-menu: Kelamullah

Al snel werd duidelijk dat het jaar 2020 allang geen doorsnee jaar zou worden. Toch hadden we nooit kunnen bedenken dat de maand van saamhorigheid zo anders gedefinieerd zou worden. Het nieuwe normaal betekent ook voor ons dat het gezamenlijk bidden niet meer in de moskee kan, maar ook niet meer bij elkaar op de vloer komen om het vasten te verbreken. Ook voor velen plotseling een besef dat het leven inderdaad verdwijnend is en dat deze pandemie alleen maar bevestigend is om het geloof te belijden. We hebben het ons zo voor lief genomen dat we, nu maar zeker, voor de komende maanden onze mindset kunnen verbeteren. Namelijk ten alle tijden in jezelf blijven investeren.

Hoezeer ook de mindfulness-cursussen als paddenstoelen uit de grond schieten, kan een moslim voldoening hebben aan een eerlijke reflectie op basis van de Koran. Terwijl we ons zo bezighielden met het menu van de iftar, hebben we onszelf ontzien om dagelijks gevoed te worden door de koranverzen. Juist deze quarantaine heeft mij doen beseffen hoe broodnodig het is om altijd naar de beste versie van jezelf te streven. Absoluut is de islamitische gemeenschap waardevol voor een moslim; echter is het hebben van sterke individuen het belangrijkste ingrediënt hiervoor. Om sterker te worden is kennis en ontwikkeling doorslaggevend bij een gezonde mindset. Met de pandemie heb ik meer ruimte gekregen om eenvoud centraal te stellen in mijn leven. Als puntje bij paaltje komt zal ik immers mijn keuzes moeten verantwoorden en niet die van de ander. Dagelijks reflecteren op één koranvers om tot bezinning te komen is mijn voornaamste doel.

Om even een aftrap te doen: De eerste toepasselijke koranvers is regel 39 voor dit betoog uit het 53e hoofdstuk An Nadjm (De Ster):  “En dat de mens slechts dat krijgt waarnaar hij gestreefd heeft?”

Een schitterende controlevraag voor elk individu.

Naar welke doelen streef jij?

H. Yilmaz-Dursun

Categorieën: Blog