Ditmaal ging de activiteit over het Islamitische ”astrolabium”. Astrolabium is een sterrenkundig instrument waarmee men zijn positie op de aarde en de tijdstip nauwkeurig kan berekenen. Deze wiskundige instrument werd eeuwen geleden gebruikt door wetenschappers om nauwkeurige berekeningen te maken.

Als men de astrolabium tegenwoordig nog zou toepassen dan zou men zien dat de berekeningen nog steeds kloppen. Dit laat zien hoe nauwkeurig en precies de wetenschappers hebben gewerkt.

De activiteit was in de vorm van een workshop waarbij de deelnemers zelf actief bezig konden zijn met een astrolabium. Voor alle deelnemers was dit een bijzonder moment, omdat we toch bezig waren met iets dat de bodem heeft gevormd van allerlei astronomische wetenschappen.

De workshop werd verzorgd door Prof. Dr. Jan Pieter Hogendijk, die ook de eerste lezing had gegeven over ”Wetenschap en Techniek in de Islam”. De professor had eveneens zijn student Huseyin Sen meegenomen als assistent.

Na afloop waren de deelnemers erg tevreden over de workshop en kregen van SUN als herdenking voor deze dag een voorbeeld van een astrolabium van ”al-Khujandi” die ze aan Prof. Dr. Jan Pieter Hogendijk lieten ondertekenen.

Wij als SUN zullen nog verder doorgaan met het boven water brengen van de ”vergeten wortels” die de moderne wetenschap en techniek van vandaag hebben gevormd. Elk jaar zullen we minstens 1 keer hierover een activiteit organiseren. Wij hopen dan ook om zoveel mogelijk belangstellenden te zien bij deze unieke activiteiten.

 

Categorie├źn: Studiejaar 2006-2007